ЖверрЖертвите на потопа по Южното Черномирие вчера могат да се окажат

...
ЖверрЖертвите на потопа по Южното Черномирие вчера могат да се окажат
Коментари Харесай

Жертвите на потопа може би са четири

ЖверрЖертвите на потопа по Южното Черномирие през вчерашния ден могат да се окажат четири.

Бурното море върна тяло на мъж на брега в Царево. Все още се търсят две дами, заяви кметът на Карлово Георги Лапчев. 

Спасители претърсват целия залив. Бреговатат защита с катер също продължава издирването на едно тяло, което бе видяно измежду вълните. За голямо страдание, дадохме жертви, това е нещо, което не мога да преглътна. Сега най-важно е всички да бъдат спокойни, сподели Лапчев тази заран по Българска национална телевизия. 

В издирването е включен и дрон. 

Един от починалите в Царево е разпознат. Той е от Смолян, живеел е в Несебър. Той е правил строителна активност по къщата на двете дами, които се търсят.

Открит е и мъртвец на жена, само че той беше отмъкнат назад в морето от мощното неспокойствие, съобщи шефът на Областната дирекция на МВР- Бургас Емил Павлов от спешния щаб в Царево. 

" Починалият мъж е на 61 години. Едната търсена жена е на 54 години, а другата е щерка й - на 30 ", добави още Павлов. 

Вероятно става въпрос за ръководителя на Районния съд Мария Москова и щерка й – доктор Даниела Йорданова, ветеринарен доктор, които са в неопределеност от близо 24 часа. 

Така жертвите на потопа в Царево може да се окажат четири. 

Синеморец още е напълно откъснат – затворен е пътят Ахтопол Синеморец, и няма ток, сподели още Лапчев по бТВ. По думите му най-тежко остава ситуацията в с. Кости.  

Вече имаме ток и вода, няма заплаха за хората. Чакаме да дойдат доброволците, с цел да оказват помощ първо в къщите на хората, след това ще оправяме улици и инфраструктура, осведоми кметът на Кости. 

Обстановката последователно се възстановява, вълната понижа, сподели още Георги Лапчев. 

Оттичането на реките в посока към брега продължава, по тази причина предизвестието за разливи остава, както и бедственото състояние.

Най-критични са регионите на Нестинарка, Арапя, Кости и Бродилово. Макар и труднопроходими, пътищата са отворени.

Минава се към почистване на инфраструктурата, защото няма сигнали за бедстващи хора.

В Бургаско са анулирани прояви за днешния празник в символ на съпричастност с бедстващите обитаеми места след вчерашните наводнения.

" След като дъждът спря, нощта мина умерено, само че без електричество. От самото начало децата в една от почивните бази, които бяха на лагер, бяха приютени. Нахранени са, не са лишени от нищо. Осем-девет деца дружно с един родител и ръководители. Все още имаха през вчерашния ден акумулатори, заредени, на телефоните. В едната част на къмпинга има пуснат ток. Предполагам, че през днешния ден до обяд ще бъде възобновено електричеството. Всички бяхме уплашени през вчерашния ден – за толкоз малко време тази вълна да наводни целия къмпинг. "

Това описа пред БНР Борислав Петков, притежател на почивна база " Синьо лято ", която се намира в съседство с къмпинг " Нестинарка ". Там по време на приливната вълна е имало деца на летен лагер.

Един от притежателите на къмпинга, в който са били настанени децата, е събирал с кану багажа, добави Петков.

Представители на институциите към момента не са посещавали наводнените региони на къмпинга, посочи притежателят, който стопанисва мястото от 27 години.

Според него съществена причина за бедствието е интензивният дъжд – над 300 литра на квадратен метър.

" Другата съществена причина – непочистените дерета и корита ", безапелационен е Борислав Петков.

По думите му, разчистване не е правено от години, а върху едно от огромните дерета пък има издигнат хотел.

" Към момента времето и хубаво, не вали. Събираме се пред щаба. Има общо 6 екипа. До тази заран има места, където водата много се е отдръпнала и е намаляла. "

Това сподели Георги Влайков от Аварийно избавяне – Пловдив, който е част от екипа спасители в района на Царево.

" Можем да евакуираме хора – това ни е приоритет, за това сме екипирани. С мебелировка, тиня – ще се занимаваме идните дни ", уточни Влайков и означи, че дружно с тях ще работят от Аварийно избавяне – София и екипи от Пазарджик с офроуд кола за спешна помощ и високопроходими коли.

Той прикани искащите да оказват помощ да изчакат публична информация от щаба, тъй като има КПП-та, които позволяват единствено коли със специфичен режим и " може да стане безпорядък ".

Залети бунгала, блокирани коли – такава беше обстановката на къмпинг " Арапя ".

" Ще се събираме доброволци за разчистване на плажа, което стартира още нощес. Имаше изваден автомобил, съумяха да го издърпат. Нямаме ток от през вчерашния ден. Сигналът ни е извънредно неприятен ", разказа обстановката Милена Генадиева, която се намира там.

" Заваля дъжд, който не спря да вали. Със мощна стихия, светкавици и гръмотевици. Не приказваме за запушена канализация. Нито една шахта не прелива. Преля една вада, която лятото е баричка. Около нея има доста каравани и водата от рекичката избута караваните към морето. Морето не е заливало караваните. Тези коли във водата са по същия метод – от реката. Няма човешка интервенция. Неистовото количество дъжд е повода ", акцентира Генадиева.

" Къмпингът е фамилен. Тук има доста деца. "  

Равносметката – към 20 развалени каравани, някои в накълцан тип, както и няколко автомобила. Има два автомобила в морето, които се виждат.

На този стадий има мост, който е злепоставен, в сектора Царево – Синеморец. Има и сектор на същия път край Синеморец, който към момента е залят от водите на река Велека. На мястото на опустошения мост през днешния ден ще бъде инсталирано краткотрайно оборудване, което да обезпечи проходимостта, увери пред БНР инж. Десислава Паунова от АПИ.

" От Бургас до Царево пътят е отворен за придвижване във всички негови елементи. Единствено на река Караагач ще бъде въведена краткотрайна организация. Безопасно е оборудването, през него се минава. Има основан обходен маршрут, който се обследва. От Синеморец сега хората не могат да преминат към Царево. "

Бедствието беше доста ужасно. Щетите са много, само че това е поправимо, само че тъпо за хората. Говори се за четирима, изчезнали, от село Лозенец ", свидетелства от място арх. Ивайло Леков, който летува там.

Той описа, че преваляванията са почнали през вчерашния ден по обед, били са извънредно интензивни и към 15 часа следобяд тук-там водата е достигала 2 метра. Има коли под вода, а подземните паркинги са наводнени.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР